2018-02-23 09:05:40• hírek • Kocsis Zoltán

Csökkenő kiadások, több pénz jut a beruházásokra

Mintegy három millió lejjel csökkennek idén a Vetési Polgármesteri Hivatal kiadásai, miközben a beruházásra szánt összeg 2,4 millió lejjel haladja meg az előző évit – ezek a község idei költségvetésének alappillérei.


Az idei költségvetés elkészítésekor a község vezetőinek figyelembe kellett venniük, hogy a kormány novemberben 16%-ról 10%-ra csökkentette a személyi jövedelemadót. Ez rendkívül fájdalmasan érintett minden önkormányzatot, hisz legfontosabb bevételi forrásuk pontosan a személyi jövedelemadó. A kormány döntése 1,7 millió lejes űrt hagyott Vetés költségvetésében. Ennek ellenére a helyi képviseleti testület döntése értelmében nem emelték meg az adókat egyetlen lejjel sem.


A költségvetés elkészítésekor a döntéshozóknak több fontos szempontot is figyelembe kellett venniük, magyarázta Ilyés Gyula polgármester. Ezek közé tartozik a közigazgatási apparátus működtetése, a közszolgáltatások biztosítása, az oktatási intézmények működtetése, a szociális kiadások fedezése, a beruházások folytatása, a szükséges karbantartások elvégzésének biztosítása, az egyházak, a sport és a kultúra támogatása. Kiemelt figyelmet kapott továbbá a község útjainak elodázhatatlan korszerűsítése is.


Mindezen szempontokat figyelembe véve a működési költségekre 6,9 millió lejt különített el a tanács, ami három millióval kevesebb a tavaly erre a célra felemésztett 9,9 millió lejhez képest. Mindez annak tudható be, hogy a személyzeti költségek a felére este vissza: 4,8 millió lejről 2,1 millió lejre. Csökkentek a közköltségek is, igaz, jóval kisebb mértékben: 3,8 millió lejről 3,6 millió lejre. Minimális csökkenés észlelhető a szociális kiadások terén is, amelyre idén 0,667 millió lejt (667.000 lejt) fordít az önkormányzat szemben a tavalyi 0,675 millió (675.879) lejjel. Az egyéb költségek terén 10.000 lejes megtakarítás várható: 0,58 millió lejről 0,48 millió lejre csökkent ez a tétel.


Ennél is fontosabb azonban, hogy beruházásokra szánt összeget a tavalyi 5,7 millió lejről 9,3 millió lejre, azaz közel két millió euróra sikerült feltornászni. Az egyik legfontosabb idei beruházás az ivóvízhálózat kiépítésének befejezése Óváriban, valamint a szennyvízhálózat befejezése Vetésen és Óváriban. A beruházásnak részét képezik természetesen a bekötések is. A másik jelentős tétel az idei tervezett beruházások tárházában az utak aszfaltozása. Az tervekben idén tíz községi út korszerűsítése szerepel, de az elkülönített összegekből elkészül az összes többi, még le nem aszfaltozott utca modernizálásának terve is. Hogy aztán a következő években ezzel már ne legyen gond és csak az aszfaltozással kelljen foglalkozni. A harmadik fontos beruházási tétel szintén a közművesítéssel kapcsolatos: Decebalban az Európai Unió Környezetvédelmi Operatív Programja révén biztosított vissza nem térítendő hitel felhasználásával az Apaserv építi ki a víz- és kanalizálási hálózatot. A vetési önkormányzatnak azonban ehhez jelentős önrészt kell biztosítania.


Az idei beruházások ezzel viszont még korántsem érnek véget. Uniós pályázat révén épül idén kültéri fitneszpark és gördeszkapálya a vetési orvosi rendelő udvarában. Az önkormányzat igyekszik elkészíteni továbbá a közművesítés bővítésének terveit minden olyan utcában, ahol jelenleg nincs áram, víz, kanalizálás vagy gáz. Esetenként a kivitelezés is kezdetét veheti.


Szintén nagyon fontos beruházás a közvilágítás korszerűsítése, melynek következtében a község valamennyi településének összes oszlopára modern, energiatakarékos, hatékony LED-es világítótestek kerülnek majd.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: